Werkwijze

Het fokken van honden is heel belangrijk voor mij, maar nog veel belangrijker zijn de honden zelf. We hebben een grote roedel, kleine en grote honden door elkaar en in alle leeftijden. Het fokken is mijn aangelegenheid, maar ik word daarin bijgestaan door mijn man Robert indien nodig. Niet met alle honden wordt gefokt, we hebben maar een paar honden die in de vruchtbare leeftijd zitten en die geschikt zijn. Omdat onze honden bijna allemaal als pup komen of blijven (als ze eigen fok zijn), weet je nooit zeker of ze geschikt zullen worden of zullen blijven. Zij hebben er niet voor gekozen om bij ons te komen, maar wij hebben wel voor hen gekozen, dus we willen ze dan ook graag in voor- en tegenspoed blijven verzorgen. Daarbij hebben de honden het gewoon heel erg naar hun zin binnen de roedel en hebben wij een hechte band met allemaal. Tevens kunnen wij ze een eigen hondenbos bieden, waarin ze naar hartelust mogen spelen en graven. Ze leven niet in kennels, maar bij ons in huis. En de avonden zijn meestal bedoeld om gezamelijk op de bank te hangen, lekker warm met zoveel teckels op schoot voor de tv. Teckels kunnen namelijk heel goed stapelen.


Wat betreft fokken, dit gebeurt ongeveer 2 x per jaar en dat is niet iets wat tussen neus en lippen gebeurt. Van te voren heb ik me uiteraard verdiept in een keuze van een goede reu. Maar dan nog is het maar de vraag of moeder natuur je gunstig gezind is. Je kunt als fokker je best doen, maar moeder natuur heeft er toch de grootste hand in. Wel kun je natuurlijk rekening houden met dingen zoals gezondheid, karakter en uiterlijk. Voor de gezondheid doe ik dan ook jaarlijks de ogentest en enkel met vrije honden wordt gefokt. En voor de rest zijn de honden natuurlijk ook gezond. Karakter... wij zien ze graag frank en vrij, wij houden niet van valse honden, dus daar wordt op geselecteert. Uiterlijk, tja dat is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de honden moeten wel voldoen aan de rasstandaard, dus de meeste hebben toch aardige showresultaten. Kampioenen zijn leuk, maar zijn voor mij geen uitgesproken voorkeur bij de keuze van de dekreu. Ik doe liever een beetje aan genenverspreiding binnen de fokkerij. Dan heb je later ook nog iets om op terug te grijpen.
Ook zorg ik dat ik thuis ben als er een nestje geboren wordt. De moeder bevalt nooit alleen! Ik zit er als een havik bovenop om te begeleiden en te helpen daar waar nodig. Dat zijn soms wel hele lange zitten, omdat het soms een tijd duurt voordat de bevalling echt op gang komt. Als eenmaal de eerste pup er is, kan ik iets geruster adem halen. Het blijft altijd spannend.

Omdat ik weet hoe het is om een probleem hond te hebben, heb ik mezelf erop toegelegd om tijdens de puppytijd heel veel aan socialisatie te doen. Dat begint eigenlijk meteen als de pups geboren zijn, de aanrakingen en de menselijke luchtjes worden door pups al waargenomen, ondanks dat ze nog niet kunnen zien en horen. En als ze eenmaal kunnen zien en horen gaan we daar verder aan werken, door ze met veel dingen in aanraking te laten komen. Onder andere muziek, stofzuiger en allerlei andere huiselijke geluiden. Ook werken we aan autogewenning en gaan ze al mee naar de stad om een beetje aan het lijntje te lopen en met allerlei andere dingen in aanraking te komen. Het is de laatste jaren zelfs al gebruikelijk dat de toekomstige puppyeigenaren met z'n allen meegaan op dit uitstapje rond de 7e week.
Daarnaast worden de pups ook opgevoed door de andere honden, die ze hun grenzen laten verkennen en hun de hondentaal leren. Ook niet onbelangrijk!

Ik hoop dan ook dat onze pups met een flinke voorsprong bij hun nieuwe baasjes komen, zodat ze stabiel en zelfverzekerd de grote wereld in trekken. En zodat de baasjes het goed gesocialiseerde gezinslid krijgen dat ze wensten. Zijn ze natuurlijk nog niet klaar, want het socialiseren gaat nog wel een paar weken door, maar het begin is er....




Wat verwacht u van een fokker en wat verwacht ik van een puppykoper?


U zet zich zelf op de wachtlijst voor een pup van mij. Ik ga ervan uit dat u dan ook serieus bent. We gaan pas definitief met elkaar in zee als er een persoonlijke kennismaking is geweest. U wilt graag weten in wat voor omstandigheden uw toekomstige pupje opgroeit, maar ook ik wil weten waar een pup van mij eventueel gaat wonen. Tenslotte ben ik verantwoordelijk voor hun welzijn, ik heb gekozen om hen op de wereld te zetten.
Eenmaal op de wachtlijst, zal ik u bij elk nieuwtje tav loopsheid, dekking en pups op de hoogte houden. Maar ik verwacht daarop wel een reactie. En nog leuker vind ik het als u vanuit uzelf af en toe iets laat weten. Mensen die geen enkel contact onderhouden en nooit reageren worden na enkele tijd van mijn lijst verwijderd. Zo blijven de echt serieuze gegadigden op mijn lijst staan.